Ένα ιστορικό αφιέρωμα, πολλές προσωπικές ιστορίες…

book

Κατεβάστε το PDF

Η απόφαση του σωματείου κρεοπωλών για την έκδοση ενός αφιερώματος για τα εκατό χρόνια ιστορίας του με εξέπληξε ευχάριστα. Σπάνια συναντά κανείς παρόμοιες πρωτοβουλίες κι ακόμη πιο σπάνια πραγματοποιούνται.

Αν σκεφθεί κανείς ότι το σωματείο ιδρύθηκε το 1915, το υλικό που είχα στη διάθεσή μου ήταν λιγοστό και κατακερματισμένο. Σώζονται ελάχιστοι τόμοι από τα μητρώα του σωματείου και λίγοι με πρακτικά συνελεύσεων και συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων. Επίσης λιγοστά είναι τα στοιχεία στα ράφια του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, με εξαίρεση παλαιά μητρώα εγγραφών και καρτέλες επαγγελματιών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, τα οποία το ΕΕΘ έχει παραχωρήσει στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Υπήρχε ωστόσο μία άλλη μεγάλη δεξαμενή πληροφοριών, τόσο για την ιστορία του σωματείου όσο και για την εξέλιξη του επαγγέλματος του κρεοπώλη τα τελευταία εκατό χρόνια, και αυτή ήταν τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου. Μέσα από την αποδελτίωση των εφημερίδων αναδύθηκαν πολλά στοιχεία, τα οποία τοποθετούν την ιστορία του συγκεκριμένου κλάδου μέσα στο ιστορικό και το κοινωνικοπολιτικό τοπίο κάθε εποχής και, καθώς οι κύκλοι της ιστορίας επαναλαμβάνονται, μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε τις απαραίτητες συγκρίσεις με το παρελθόν.

Το πιο ζωντανό κομμάτι, όμως, του υλικού είναι αυτό που προέρχεται από τους ίδιους τους κρεοπώλες. Είτε με τη μορφή φωτογραφιών, τις οποίες ανέσυραν από το προσωπικό τους αρχείο πολλοί από αυτούς, είτε με τη μορφή συνεντεύξεων, όπου κατέθεσαν τις αναμνήσεις τους με μεγάλη συχνά συγκίνηση. Θεωρώ τη ζωντανή μαρτυρία, παρά τον υποκειμενικό της χαρακτήρα, το πιο θερμό υλικό για ένα παρόμοιο εγχείρημα. Και θα ήθελα μέσα από αυτές τις γραμμές να τους ευχαριστήσω για την πολύτιμη συνδρομή τους. Είμαι σίγουρη ότι υπάρχει πολύ περισσότερο παρόμοιο υλικό και ευελπιστώ ότι, με αφορμή την έκδοση αυτή, θα συγκεντρωθεί από το σωματείο κρεοπωλών και θα πλουτίσει με νέα στοιχεία την ιστορία του.

Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην εξαιρετική καλλιτεχνική επιμέλεια του γραφίστα Κώστα Κεχαγιά, που έδωσε υψηλή αισθητική αξία στο βιβλίο αυτό.

Αναστασία Κυριακίδου
Επιμελήτρια της έκδοσης