FVTO KREATA

Λάβαμε και δημοσιεύουμε στο περιοδικό  το παρακάτω ενημερωτικό Δελτίο Τύπου από Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., το οποίο και παραθέτουμε αυτούσιο… Πιο αναλυτικά…

«Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Στο παρόν Σημείωμα καταγράφονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις που ισχύουν από το 2014. Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί υποχρέωση να ενημερώσει τα μέλη των ομοσπονδιών και να προστατεύσει τους επαγγελματίες για τις άδικες και αντιπαραγωγικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Οικονομικών, η μη τήρηση των οποίων επισείει τεράστια πρόστιμα. Η ΓΣΕΒΕΕ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο με σκοπό να άρει όλες τις παράλογες και αναποτελεσματικές νομοθετικές ρυθμίσεις που εξοβελίζουν την επιχειρηματικότητα και επιβαρύνουν δυσανάλογα τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις.

Σημειώνουμε ότι στις 23/1/2014 τεχνικό κλιμάκιο της Συνομοσπονδίας συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της Task Force στην Ελλάδα και έθεσε μετ’ επιτάσεως τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά από την εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων του κώδικα φορολογικών διαδικασιών, ενώ στις 30/1/2014 επιδόθηκε ψήφισμα φορέων στον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα για την απόσυρση των άδικων φορολογικών θεμάτων. Παράλληλα, η Συνομοσπονδία επιφυλάσσεται νομικά και θα κινηθεί ανάλογα στις περιπτώσεις, όπου επισημανθούν αποκλίσεις από τις συνταγματικές επιταγές.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι συγκεκριμένες επισημάνσεις αφορούν τις πιο σημαντικές περιπτώσεις ρυθμίσεων για την οποία εφιστούμε την προσοχή των μελών. Παρακαλούμε τα μέλη να ενημερώνουν τις ομοσπονδίες για τα όποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζουν στις καθημερινές τους συναλλαγές με την εφορία και τα ταμεία. Στο παράρτημα του αναλυτικού εντύπου (όποιος επιθυμεί μπορεί να απευθυνθεί στα γραφεία του σωματείου), υπάρχει πίνακας παραδειγμάτων με τις νέες επιβαρύνσεις από τις φορολογικές αλλαγές.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

*Κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται και αφορά την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένου και την πληρωμή μισθοδοσίας, αυτό βέβαια πρέπει να διευκρινιστεί περαιτέρω μέσα από Κοινή Υπουργική Απόφαση), αξίας άνω των 500,00 ευρώ, εφόσον η εξόφληση δε γίνεται μέσω επιταγής η τράπεζας, δεν αναγνωρίζεται.

Δηλαδή, μαζί με τα τιμολόγια που έρχονται για καταχώρηση πρέπει να υπάρχει η απόδειξη τραπεζικής πληρωμής, ή φωτοτυπία της επιταγής εξόφλησης, αλλιώς δε θα ισχύει το τιμολόγιο ούτε στο ΦΠΑ ούτε στα έξοδα.

*Κάθε δαπάνη άνω των 500 ευρώ αναγνωρίζεται ως έξοδο μόνο όταν περνάει μέσα από το τραπεζικό σύστημα.

*Οι συγκεντρωτικές τιμολογίων θα υποβάλλονται κάθε μήνα ηλεκτρονικά, χωρίς όριο, που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσκομίζονται έγκαιρα (το αργότερο ως το πρώτο δεκαήμερο κάθε επόμενου μήνα), ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ, ανεξάρτητα από το ποσό. Σε περίπτωση καθυστέρησης-αμέλειας μη προσκόμισης κάποιου στοιχείου ελλοχεύουν σοβαρά πρόστιμα. Τούτο βέβαια άρχεται σε αντίφαση με την υποβολή τριμηνιαίων δηλώσεων ΦΠΑ.

*Η μη έκδοση τιμολογίων και αποδείξεων, η εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ΠΑΝΤΩΣ ΤΥΠΟΥ (Εισοδήματος, ΦΠΑ, Λοιπών Φόρων), η χρεωστικών τροποποιητικών, έχει πλέον πολύ αυστηρά πρόστιμα ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων,  της τάξεως των 1000 ευρώ για Β κατηγορίας βιβλία και 2500 ευρώ για Γ κατηγορίας βιβλία και σε περίπτωση υποτροπής τα ποσά διπλασιάζονται και στην συνέχεια τετραπλασιάζονται, ενώ δε συμβιβάζονται πλέον. Σε περίπτωση πιστωτικών τροποιητικών τα πρόστιμα είναι 100 ευρώ για κατόχους απλογραφικών και 250 ευρώ για κατόχους διπλογραφικών βιβλίων. Σε περίπτωση υποτροπής έχουμε διπλασιασμό και τετραπλασιασμό των προστίμων.

*Σε περίπτωση μεταβολής του Ε9 από 1.1.2014 και μετά, αυτό θα πρέπει να δηλώνεται μέσα σε 30 ημέρες και ΟΧΙ με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος το επόμενο έτος όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

*Είναι σε εφαρμογή από 1/1/2014 το πλήρες ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ (δηλαδή ο έλεγχος κεφαλαίων), για την αγορά η ανέγερση ακινήτων, για την αγορά επιχειρήσεων, για τη σύσταση ή αύξηση κεφαλαίων. ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Παράλληλα, για τις αγοραπωλησίες ακινήτων εφαρμόζεται ο φόρος υπεραξίας που επιβαρύνει των πωλητή (επί αδιευκρίνιστων αξιών κτήσης και πώλησης), γεγονός που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην κτηματαγορά και τα συμβολαιογραφικά γραφεία.

*Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι όλοι θα πρέπει να διαθέτετε εμπορικούς λογαριασμούς (όψεως) και ταμιευτηρίου ή κοινούς, αλλά και όλες οι επαγγελματικές συναλλαγές να γίνονται αυστηρά μέσα από αυτούς. Επικοινωνήστε με την τράπεζά σας για να δηλώσετε το λογαριασμό της επιχείρησης.

*Σε σχέση με τη φορολογία εισοδήματος, καταργείται το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και θεσπίζεται συντελεστής 26%από το πρώτο ευρώ για εισόδημα εώς 50000 ευρώ και 33% για εισόδημα υψηλότερο των 50000 ευρώ, θα υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα να εκπίπτει το σύνολο των επαγγελματικών τους δαπανών και των ασφαλιστικών τους εισφορών.

ΥΣ: Η αναφορά του Υπουργείου Οικονομικών ότι θα μειώσει τα πρόστιμα στο μισό δε συνεπάγεται ότι έχει εφαρμοστικότητα στο παρόν, αλλά ούτε επιλύει το πρόβλημα της συσσώρευση πολύ μεγάλων προστίμων.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

*Θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένος σε εμφανές σημείο για το προσωπικό ο Πίνακας Προσωπικού (καθώς και η πιο πρόσφατη αναθεώρηση-μεταβολή του).

*Θα πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις πληρωμής υπογεγραμμένες και από τους δυο συμβαλλόμενους (εργοδότη και εργαζόμενου).

*Θα πρέπει να είναι συμπληρωμένο το πορτοκαλί βιβλίο (νεοπροσληφθέντων). Αναμένεται η κατάργηση αυτής της υποχρέωσης, αφού θα υπάρχει ανάρτηση των στοιχείων στο σύστημα Εργάνη.

*Θα πρέπει να υπάρχουν και να είναι ενημερωμένα και συμπληρωμένα τα χειρόγραφα βιβλία αδειών και υπερωριών και μεταβολών ωραρίων προσωπικού.

*Σε περίπτωση ελέγχου για όλα τα παραπάνω τα πρόστιμα είναι τσουχτερά. Σε περίπτωση επίσης που σας βρουν με ανασφάλιστο προσωπικό το πρόστιμο  είναι 10550 (για άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών) και 9157 ευρώ (για άτομα άνω των 25 ετών) όπως γνωρίζετε. Το Υπουργείο Εργασίας έχει εξαγγείλει ρύθμιση για της παραβάσεις που αφορούν την υποβολή ανακεφαλαιωτικής δήλωσης εργαζομένων του ΙΚΑ.

Λόγω της καταγραφής στο σύστημα «Εργάνη» και στο βιβλίο μεταβολών, η παράλειψη καταγραφής στις ανακεφαλαιωτικές δηλώσεις θα εκλαμβάνεται ως σφάλμα και δε θα επιβάλλεται ποινή.

*Στην περίπτωση αλλαγής ωραρίου ή υπερωριών, η μη καταγραφή των μεταβολών αυτών επισείουν, μικρότερο, αλλά υψηλό πρόστιμο.

*Δε μπορεί να γίνει πρόσληψη σε κανέναν υπάλληλο αν δεν έχει όλους τους απαραίτητους Αριθμούς Μητρώου ΙΚΑ, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

* Όλες οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία μεταφέρονται στο Λογαριασμό του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που έχει τη δυνατότητα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων.